top of page

Let Your Smile Shine!

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn

En Son Yazılarımız

ÇÜRÜK DİŞLER

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Diş çürükleri, bakteriler marifeti ile dişin sert dokularının yok olmasıdır.

Önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen çok yaygın görülür.


Dişler neden çürür?

Yiyeceklerin ağızda kalan artıklarında yerleşen bakteriler asit oluştururlar. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadırlar.



Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?


Kimlerde daha çok çürük olur?

Karbonhidratlı ve şekerli yiyecekleri çok tüketen bireylerde, bir de içme sularında florür oranı çok düşük bireylerde çok daha fazla çürük riski vardır. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez. Tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar.


Diş çürüğü önlenebilir mi?

Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipi kullanılmalıdır. Fırçalar, orta derecede sert kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidirler. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. İlave olarak florürlü gargaralar da kullanılabilir.


Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye gayret etmek de diğer bir önlemdir. Diş hekimine muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en iyi yoldur. Ayrıca sıcak ve soğuğa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde veya tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime başvurulması tedavinin şeklini değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.

Comentarios


bottom of page